09-20 (09-18) SE AVVIKENDE TIDER
menu

Meny

 

De røde

De røde, som jordbær , rabarbra, tomater , reddik , melon , bringebær , rips og granateple , gir deg blant annet lykopen og lutein, samt vitamin C og E. Lykopen er en antioksidant som har vist seg å være spesielt viktig for prostatakjertelen. Vitamin E er en antioksidant som virker sammen med selen for å beskytte cellene.

Forslag til dagens røde:

– Lag tomatsuppe og rød pastasaus fra bunnen av. Det er lettere enn du tror! – Bland tørkede tranebær med nøtter for en rask snacks. – Ovnsbakte rødbeter smaker nydelig, enten alene eller som middagstilbehør. – Bruk rød paprika ,  reddiker , rødløk og tomat som garnityr på brødskiven. – Bland friske bær inn i yoghurten.

De gule

De gule representeres ofte ved bananer , mais , appelsiner, ananas og gul paprika . De inneholder som regelmye vitamin C, som er bra for immunforsvaret.Vitamin C er en antioksidant som også bidrar til at kroppen bedrer opptaket av jern.

Forslag til dagens gule:

– Bruk banan som mellommåltid. – Lag en tropisk fruktsalat med ananas, grapefrukt, banan og mango. – Strø finhakket, gul paprika over pizzaen. – Bruk kålrotstappe til kjøtt- eller fiskemiddagen. – Fersk ananas som dessert (hjelper fordøyelsen også). – Både ananas, gul squash og maiskolber er gode å legge på grillen.

De grønne

De grønne inneholder mye vitaminer og mineraler, blant annet lutein,vitamin K og betakaroten. Vitamin K er nødvendig for blodets evne til å koagulere. De mest brukte grønne er kiwi, asparges , avokado , selleri og  brokkoli.

Forslag til dagens grønne:

– Lag en grønn salat med forskjellige salattyper og finhakkete urter. – Del en avokado i to og erstatt steinen med grovhakkete tomater, litt salt og pepper. Ha på litt olivenolje og du har et supert minimåltid. – Bruk pære som tilbehør til ost. – Bruk spinat, kjempegodt både dampet og rå. – Most avokado er noe av det første en baby bør spise, ettersom den er supersunn og har få allergener.

De oransje

De oransje er fulle av vitamin C, men i tillegg har de mengder med betakaroten. Betakaroten blir gjort om til A-vitamin i kroppen vår, og er blant annet viktig for synet og huden. De vanligste oransje er papaya , gulrot og cantaloupemelon.

Forslag til dagens oransje:

– Bruk søtpotet neste gang du lager potetstappe. – Skjær papaya i terninger og press over frisk lime. Server med vaniljeyoghurt som en forfriskende start på dagen. – Bak gulrot og søtpotet i ovn (da blir de også søtere).  – Melon og spekeskinke er en klassisk kombinasjon. – Tilsett mango eller papaya i wokretten rett før servering for en eksotisk touch.

De blålilla

Fargepigmentene i blålilla frukt og grønnsaker gir deg store mengder antocyaniner, som har vist seg å være godt for helsen. Av de blålilla er de vanligste aubergine , rødbeter , bjørnebær, blå druer og blåbær .

Forslag til dagens blålilla: 

– Dryss blåbær, bjørnebær eller solbær over müsli-blandingen. – Bruk blå poteter neste gang du lager ovnsbakte poteter eller potetmos. – Bruk aubergine i ovnsbakte retter eller grillet som tilbehør til kjøtt og fisk. – Prøv ovnsbakte fikenbåter med honning til ost.

KILDE: MENY